Halloweenbak

Baka med barnen under Halloween

Under den här tiden på året med kyla, regn och mörker är det alltid bra att ha några ideér på inomhusaktiviteter på lager. Ett bra sätt att aktivera barnen under hösten och när det närmar sig halloween är att baka. Här kan du läsa Returhusets 6 roliga tips för halloweenbakningen med barnen och lite om halloweens historia.

1. Spindelpizzor

Gör små minipizzor och dekorera dem med ”spindlar” som du enkelt skapar med traditionella pizzaingredienser. Använd en salamiskiva eller en oliv som kropp i mitten på pizzan för att sedan lägga tunnaskivor paprika som ben. Förresten, du vet väl att spindlar har 6 ben?

 

2. Halloween cupcakes

Cupcakes är alltid lika uppskattat av barnen och låter dem vara kreativa med dekorationen. Gör glasyr i olika färger och ge era cupcakes läskiga ansikten.

 

3. Smördegsormar

Detta är kanske det enklaste du kan göra. Om du känner att du har ont om tid kan du köpa färdig smördeg som ni rullar och formar till slingrande ormar. Toppa med lite ost och några frön som ögon innan du slänger in ormarna i ugnen. Supergott!

 

4. Chokladdoppade kringlor

En annan enkel halloweenkreation som smakar underbart gott. Salt och sött måste vara en av de bästa smakkombinationerna. Låt barnen välja deras favoritchoklad och smält den över ett vattenbad. Därefter doppar du kringlorna i chokladen för att sedan dekorera dem med ögon. Se till att ge dina kringlor ett riktigt läskigt ansikte.

 

   

 

5. Frysta bananspöken

Detta är ett lite mer hälsosamt halloweensnacks. Skala och dela bananer på mitten och tryck in en glasspinne eller ett grillspett i dem. Lägg dem sedan i frysen i minst fyra timmar för att sedan doppa dem i smält vit choklad. Efter det rullar ni bananerna i kokos för att avslutningsvis garnera med russin som ögon. Låt stelna i kyl eller frys för snabbare resultat.

 

6. Pumpaliknande fruktskål med glass

Vad är inte mer klassiskt än pumpor på halloween? Skär bort toppen på en apelsin och gröp ur allt fruktkött för att sedan skära ut läskiga ansikten precis som med en pumpa. Fyll sedan den pumpaliknande fruktskålen med glass och frukt. Garnera slutligen med mynta.

 

Var kommer Halloween ursprungligen ifrån?

Halloween firas varje år den 31 oktober och har sina anor från kelterna som levde för 2000 år sedan på de brittiska öarna. Framförallt i det som nu är Irland och England men även norra Frankrike. Den 31 oktober markerade slutet på sommaren och början på en kall och mörk tid på året. En tid på året som förknippades med högre dödlighet. Under natten den 31 oktober firade kelterna något de kallade Samhain. Enligt kelternas tro var det under denna natt som de dödas själar återvände till jorden. Kelterna trodde att besöket från de döda skulle göra det lättare för druider och präster att förutspå framtiden, vilket var viktigt för folket under den tiden på året. Till firandet den 31 oktober byggde druiderna upp stora bål som tändes på natten. Där samlades sedan kelterna för att elda döda kroppar och djur som offrades till gudarna. Något som kan liknas vid dagens halloweentraditioner är att kelterna klädde ut sig. Det var dock långt ifrån den typens snygga kostymer som vi har idag. Kelterna klädde nämligen ut sig med huvuden och skinn från djur. En annan tradition som kan liknas vid det vi gör idag var att de gick runt med ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, lite som vi använder pumpor.