Byta batteri - vad ska man tänka på?

Byta batteri på egen hand

Byta batteriet på vissa produkter är möjligt att göra som privatperson, men inte rekommenderat om du inte läst på ordentligt eller redan är kunnig inom området. Om du inte vet vad du gör finns en stor risk för att något går snett; att du skadar dig själv, produkten eller till och med startar en brand. Olika produkter skiljer sig lite åt när det kommer till att byta batteri. Det finns även ibland skillnader mellan olika märken och modeller. I de flesta mobiler och liknande enheter finns ett litium-jonbatteri. När du avlägsnar detta från din enhet är risken stor att du punkterar det, särskilt för nya modeller. För bärbara datorer är det relativt lätt att byta batteri på en PC. Batteriet på en PC går ofta att avlägsna genom att ta bort fyra skruvar. Mac är desto svårare eftersom det involverar klister i enheten. Dessvärre kan det också vara svårt att hitta ett nytt batteri på marknaden, även detta är väsentligt enklare för en PC-ägare jämfört med en Mac-ägare. Surfplattor är särskilt svåra att komma in i, vilket försvårar byte av batteri. Men processen för att byta batteriet på surfplattor är väldigt lika, märken och modeller emellan. Skillnaden mellan olika mobiltelefoner är inte heller så stor.

 


Batteribyte av oss på Returhuset: Såhär går du till väga

Vår IT-verkstad kan byta batteri på de flesta produkter. Besök vår fysiska butik i Staffanstorp för att lämna in din produkt för ett batteribyte. Inregistrering sker på plats. Det är alltid bra att säkerhetskopiera mobilens innehåll innan du lämnar in en produkt för service. Serviceställen lämnar sällan/aldrig några garantier för att data sparad på produkten bibehålls, men vi på Returhuset gör såklart vårt bästa för att undvika dataförlust. I dagsläget kan du bara köpa tjänsten batteribyte i den fysiska butiken. Inom kort kommer tjänsten även erbjudas via vår hemsida och då kommer du kunna skicka in din enhet för reparation hos oss, oberoende var någonstans i Sverige du bor. Du kan idag välja att skicka in din gamla mobil till oss och få en ersättning i form av ett presentkort.


Föråldrad mobiltelefon

Önskan att byta telefon handlar inte enbart om att köparen vill ha en splitter ny utan att den gamla är föråldrad i grundläggande funktionalitet, att telefonen eller appar inte går att uppdatera längre och att det med den äldre modellen, inte alltid går att hänga med i de ständigt föränderliga sociala normerna. En av mobilens grundläggande funktioner är att ha ett fungerande batteri med tillräckligt lång batteritid.


Nyckeln till att få konsumenter att överväga reparera sin mobiltelefon eller köpa en återbrukad mobil är att förlänga den upplevda farten som mobilen åldras i. Idag är den genomsnittliga livslängden för en mobiltelefon 2-3 år. Ska den genomsnittliga tiden förlängas krävs det att tillverkare förenklar reparationsmöjligheterna, att reparationskostnaderna minskar och att återbrukade mobiltelefoners ekonomiska värde ökar.


Produktens livstid förkortas redan i designfasen

Upplever du att allt fler produkter har en kortare livslängd än vad du förväntat dig? Detta är tyvärr ingen illusion utan kallas för planerat åldrande. En del produkter har tillverkaren medvetet designat så att det inte ska gå, eller åtminstone vara väldigt omständligt, att byta batteri på. Inne på vår verkstad berättar man om att det hade varit lätt att byta batteri på Powerbanks om det inte vore för svårigheten att komma in i dem. Idag krävs det kunnande i ellära såväl som lödande av känslig utrustning för att lyckas med detta. Inget som rekommenderas att testas på egen hand hemma. Det är även svårt att byta batteri på trådlösa hörlurar. Det grundar sig i att hörlurarnas batteri har en för liten storlek för att kunna hålla en lång batteritid och laddas därför relativt ofta. Batterierna slits därav ut väldigt snabbt, vilket är tydligt märkbart av konsumenter. Även vissa elcyklar och balansbrädor är programmerade för att göra batteribyte komplicerat.

 

 

Till motsats från Powerbanks, trådlösa hörlurar och andra produkter med en idag ohållbar design finns det produkter som har en enkel design, vilket underlättar ett batteribyte oerhört mycket. Robotdammsugare har ofta en lucka, likt en datamus eller tangentbord, där det bara är att ta loss batteriet och sätta in ett nytt. Så länge man kan få tag på ett nytt batteri av rätt modell kan man själv, som privatperson, lätt byta ut batteriet. Ett annat exempel på produkt med en enkel design är trådlösa högtalare.

 

Kontentan är att det idag finns en design- och konsumtionstrend som försvårar reparation av produkter. Syftet med den cirkulära ekonomin är att motverka dessa mönster. Att underlätta för reparation och på så sätt återbruka fler produkter är en viktig del för att skapa ett mer hållbart konsumtionsbeteende och samhälle. Vilket Returhuset bidrar till genom att storskaligt reparera och återbruka alla möjliga produkter.


Företag och lagstiftning som försöker motverka trenden av planerat åldrande av produkter

Likt Returhuset finns det företag som arbetar med att motverka trenden av planerat åldrande och förkortad livstid för allt fler produkter. Till exempel designar Fairphone och Framework sina mobiler, trådlösa hörlurar och laptops så att delar av enheten lätt ska kunna bytas ut av konsumenten själv.

 

Det finns också politiska förslag och lagstiftning som försöker motverka planerat åldrande och främja omställningen till en cirkulär ekonomi. Först ut med lagstiftning mot planerat åldrande var Frankrike. Där måste tillverkare av elektronik sedan 2015 informera kunden om hur lätt eller svårt det är att laga produkten. Flera globala företag har därutöver dragits inför rätta när den franska konsumentorganisationen lämnat in stämningsansökan, hävdande att företaget i fråga har byggt in självförstörande egenskaper i produkterna


EU:s konsumenträttigheter handlade till en början bara om att kunna få en skadad produkt lagad inom giltighetstiden för garantin. Våren 2020 antogs en handlingsplan för cirkulär ekonomi av EU kommissionen som en följd av European Green Deal, ett ramverk för att skapa ett mer hållbart Europa. Hösten 2020 lades en motion fram i svenska Riksdagen om reservdelsgaranti, lagstiftning mot planerat åldrande samt redovisning av livscykelkostnader. Under förra året föreslogs ny EU-lagstiftning som är tänkt att hantera problemet med planerat och förtidigt åldrande i hemelektronik samt minska reparationskostnader (i synnerhet för konsumenten), benämnt som ”Rätten att reparera”. Denna lagstiftning är tredelad och innebär ett tillägg i Ekodesigndirektivet. Den innebär att produkten ska kunna demonteras utan att fel i funktionen uppstår, att produkten ska ha utbytbara delar och reservdelar tillgängligt upp till 10 år efter inköpet, samt att produktens alla komponenter måste återvinnas när produktens livslängd har nått sitt slut.

 

Såhär tar du hand om batteriet

De flesta laddbara enheter innehåller Litium-jon batterier som till slut inte längre klarar av att återladdas. Hur snabbt man når denna tidpunkt beror på hur väl du tar hand om batteriet under användningen. Några källor menar att du alltid bör hålla (litium-jon) batteriet 40-80% laddad. Låter du den laddas upp till 100% och sedan urladda till under 10% kallas detta för en djup urladdning vilket skadar cellerna i batteriet och förkortar batteriets livstid. Vår tekniker förklarar att det är de sista tio procenten i vardera riktningen som är skadligt, så det viktigaste är att alltid försöka hålla laddningen mellan 10-90%. Många datorer och telefoner har smarta laddningssystem som håller laddningen under maxnivå. För vissa litiumjon-batterier är det direkt farligt att ladda ur dem helt, eftersom de då kan självantända. Dem har i regel system för att undvika detta, men kan kringgås vid t.ex. kortslutning.

 

Vill du har fler tips av våra experter på Hållbar IT? Följ vår blogg eller kontakta oss!