circular monday

Motsatsen till Black Friday

Circular Monday (tidigare White Monday) närmar sig med stormsteg, och därmed även den kända rea-veckan Black Week. Förra året spenderade svenska konsumenter 13,5 miljarder kronor under Black Week, detta är nästan lika mycket pengar som Malmö kommuns totala skatteintäkter per år (!!). Beräkningarna från förra året visar också på att varannan svensk handlade under rea-veckan, och i genomsnitt gjordes hela 72 procent av inköpen online (Post Nord, 2020).

 

Våra hem består redan av överfyllda garderober och förråd bräddfyllda med oanvända verktyg, bortglömda kläder och ”bra-att-ha”-saker som aldrig fyllt sin funktion. Ohejdat fortsätter vi köpa nya prylar som kanske används (eller inte) och som tillslut kastas, eller i bästa fall återvinns alternativt skänks bort. Sverige konsumerar som om vi hade haft resurser från 4,2 jordklot, vilket givetvis är ohållbart då vi endast har ett. 

 

Returhuset - We Reuse

Vi på Returhuset jobbar för en cirkulär framtid i stället för linjärt köp-och-släng. Därför stöttar vi Circular Monday, Black Fridays motsats, som förespråkar masskonsumtionens motsats och att öka medvetenheten om den klimatpåverkan som nytillverkade prylar bidrar med. Vi vill förespråka lagning av söndriga saker, vi förespråkar renoveringen av gamla grejor, vi förespråkar att återanvända alla funktionella föremål och vi förespråkar köp av nödvändigheter i stället för onödiga impulsköp. Med andra ord – vi vill uppmana till cirkulär konsumtion. 

Returhuset - We Reuse

Returhuset har samarbeten med några av de största aktörerna i Sverige – från försäkringsbolag till e-handelsbolag. Detta innebär att vi kan erbjuda allt från vitvaror till kläder och mobiltelefoner – det kan vara en vitvara som är helt ny men förra årets modell, en som fått en kosmetisk skada vid transport eller så simpelt som att kartongen blivit skadad. Eller kanske en stulen cykel som Returhuset för försäkringsbolagets räkning hämtar hos polisen, gör i ordning och säljer. Vi kallar våra produkter cirkulära för att de inte kräver nya resursers att tillverka eller bidrar till koldioxidutsläpp via produktion eller frakt från fjärran länder. För att främja längre hållbarhet på prylar erbjuder vi även möjligheten till cykelreperation, skovård och lagning av mobiler och elektronikvaror. 

 

När är Circular Monday?

Den 22 november infaller Circular Monday och då vill vi på Returhuset välkomna dig till Returhuset.se eller vår fysiska butik i Staffanstorp för att snacka hållbarhet och cirkulär ekonomi, lämna in din padda på lagning, prova ut den rätta el-cykeln eller hitta en cirkulär julklapp eller två.  Vi på Returhuset vill peppa er alla till att uppmärksamma Circular Monday, våga vägra Black Friday och säga nej till onödig grej. Välkomna till oss den 22 november!

 

#sägnejtillonödiggrej #halvalösningen #circularmonday #whitemonday #cirkulärkonsumtion