Macbooks och andra elektriska prylar liggandes på ett bord med personer sittandes runt

Under de senaste två decennierna har datorernas inverkan på människors liv varit stor och utvecklingen går hela tiden framåt. Över 1,3 miljarder människor använder och äger en egen dator. Konsumtionen av nya produkter och prylar oavsett om det är kläder eller elektronik är ett stort problem om vi ska nå de globala hållbarhetsmålen.

 

Varför ska man inte köpa en helt ny dator?

 

- Tillverkningen av en ny dator resulterar i 960 kg avfall.

- Mellan 250 – 300 kg koldioxid släpps ut vid tillverkningen.

- Människors hälsa påverkas negativt av närliggande fabriker.

- En återbrukad dator fungerar utmärkt.

- Köper du en återbrukad dator gör du både miljön och plånboken en tjänst.

 

Genom att köpa en återbrukad och rekonditionerad dator motverkar du det gammalmodiga slit- och slängsamhället. När du köper en rekonditionerad eller återbrukad dator sparar du hela 960 kg i avfall och 250 kg i koldioxidutsläpp. Detta hade släppts ut vid tillverkningen av en mindre bärbar dator under 14 tum. Vid tillverkningen av en större bärbar dator är utsläppen av koldioxid hela 300 kg. Med andra ord gör du miljön en stor tjänst genom att köpa en återbrukad dator.

 

Hur påverkas miljön vid tillverkningen av en ny dator?

Vad är det då i detalj som gör att produktionen av en ny dator är dåligt? Tillverkningen av datorer kräver både fossila bränslen och miljöfarliga kemikalier. Man får inte glömma att det inte bara är miljön som påverkas. Även människor som bor i närheten av de stora produktionerna riskerar att påverkas negativt av de gaser och gifter som släpps ut. Ett annat stort problem med att man inte återbrukar elektronik är allt avfall som uppstår från elektronik och datorer som slängs när de inte anses vara användbara längre.

 

Hela 50 miljoner ton av elektroniskt avfall slängs varje år globalt. Mycket av detta avfall skeppas till Afrika och Sydostasien där det deponeras. De område där dessa soptippar finns drabbas hårt av avfallet från bland annat datorer som innehåller tungmetaller och kemikalier. Dessa tungmetaller och kemikalier riskerar att förgifta vattnet som den lokala befolkningen är beroende av. Även om du nu skulle köpa en rekonditionerad dator så är det viktigt att tänka på hur du använder den. Det är nämligen så att den genomsnittliga datorn använder hela 746 kilowatt ström om året. Det är mer el än vad ett kylskåp kräver. Med tanke på det är detta är det därför viktigt att stänga av datorn när den inte används. Vad många inte tänker på är att även strömspararläget drar onödig energi, så stäng hellre av datorn helt och hållet.

 

En återbrukad dator – billigare och bättre för miljön

Genom att köpa en rekonditionerad dator hos Returhuset kan du göra en tjänst för både plånbok och miljö. Vi får våra datorer genom samarbeten med företag som köper nya datorer och skickar in sina gamla datorer till oss. Det kan också handla om returer från e-handeln och då är datorerna helt nya men i vissa fall med en defekt förpackning eller annan kosmetisk skada. Istället för att slänga de gamla datorerna, rekonditionerar och rengör våra tekniker dem. Därefter skickgraderas datorerna och läggs ut till försäljning.

Så nästa gång du behöver en ny dator, köp en återbrukad hos oss på Returhuset!