Mobiltelefonens miljöpåverkan

Elavfall - Negativ klimatpåverkan

Har du någon gång funderat över hur din mobiltelefon påverkar vår miljö? Konsumtion av elektronik och i stora delar mobiltelefoner ökar ständigt. Detta har en mycket negativ miljö- och klimatpåverkan. Varje år produceras över 50 miljoner ton elavfall världen över och endast en femtedel av detta återvinns. Utmaningen är stegrande då elektronikavfallet kan komma att tredubblas till 120 miljoner ton till 2050 (FN, 2020).

 

Produktion av mobiltelefoner - Så påverkas miljön

Produktionen av mobiltelefoner medför problem både miljömässigt och arbetsmiljömässigt i många led. Brytning av ädla jordartsmetaller och grundämnen, produktion av komponenter såväl som avfallshantering vittnar om omfattande problem med tvångsarbete, barnarbete, hälsofarliga miljöer och giftiga utsläpp (KTH, 2013). Den svenska handeln uppskattar att det årligen säljs mer än tre miljoner smartphones i Sverige. När mobiltelefonerna tillverkas krävs det ungefär 300 ton koppar, cirka 18 ton kobolt, nästan tusen kilo silver, 45 kilo palladium och över 160 kilo andra sällsynta jordartsmetaller. Bara gruvavfallet från ett kilo koppar beräknas ge upphov till mellan 250 och 600 kilo gruvavfall. Att utvinna dessa metaller innefattar dåliga arbetsförhållanden och förbrukar stora mängder energi, sprider miljögifter och förorenar grundvatten, sjöar och vattendrag. Det är alltså en utmaning att driva en hållbar produktion av mobiltelefon, i såväl sociala som miljömässiga aspekter. Förutom hälso- och miljöriskerna så ger dagens hantering av elavfallet stora ekonomiska förluster. Elektronik innehåller ett antal värdefulla naturresurser som är ändliga resurser som riskerar ta slut om de inte återvinns i en mycket högre utsträckning än vad som sker idag.

 

Varför ska jag köpa en rekonditionerad mobiltelefon?

Vid tillverkning av en mobiltelefon genereras hela 86 kg avfall och 110 kg koldioxid (IVL, 2015). Ca 78-85% av det totala koldioxidutsläppet härstammar från produktionen, endast 3 från transport och resterande från användningsfasen av enheten. Produktionen drivs av energi som ofta inte är förnyelsebar, därav den höga klimatpåverkan. Majoriteten av avfallsmängderna genereras från brytning av råvaror. Genom att erbjuda dig som kund en med en återbrukad mobiltelefon, förhindrar vi indirekt det köps en nytillverkad telefon. Det i sin tur leder till att mobilen inte behöver nyproduceras och vår affär genererar en avfallsbesparing och koldioxidminimering. För mobiltelefoner sparar vi 55 kg koldioxid och 69 kg avfall per enhet. Koldioxidbesparingen för en återbrukad telefon motsvarar 22 mils bilkörning.

 

När du köper en rekonditionerad mobiltelefon hos oss på Returhuset gör du något smart för både klimat och plånbok!