Bomull på ett bomullsfält

Hur påverkar modeindustrin klimatet?

Modeindustrin är en enormt resurskrävande och förorenande bransch där produktion, konsumtion och avfall bidrar till stor negativ klimatpåverkan. Närmre 10% av världens utsläpp av växthusgaser och ungefär 92 miljoner ton avfall skapas årligen till följd av den globala kläd- och textilproduktionen. Den så kallade ”fast fashion” industrin som innebär att tillverka kläder billigt enligt rådande modetrender och som konsumeras under en kort period har drivit på denna ohållbara utveckling av klädindustrin.Den största påverkan kommer från produktionsfasen och står för 80% av klimatpåverkan från kläder. Produktionen kräver nämligen råmaterial som till exempel bomull och polyester, vatten, energi och kemikalier för att framställa fibrer och färga tyger. Dessa aspekter bidrar till utsläpp av växthusgaser och föroreningar till luft, mark och vatten. Ofta kan produktionsstegen för att skapa ett komplett klädesplagg vara placerade i olika delar av världen vilket även bidrar till mycket långa transportsträckor.

 

Produktionen av 1 kg textilier medför:

 

- 10–40 kg CO2 utsläpp beroende på energikälla och material som produceras.

- 7000–29000 liter vattenanvändning beroende på produktionsmetod och fibertyp. 

- 1,5–6,9 kg kemikalieanvändning beroende på produktionsmetod och fibertyp

 

Hur mycket shoppar vi?

I början av 2000-talet ökade klädkonsumtionen i Sverige, och idag konsumerar den genomsnittliga svensken cirka 14 kg nya kläder och textilier om året och av dessa är det tyvärr ungefär en tredjedel av kläderna som inte kommer till användning. Kläder och textilier som säljs i Sverige härstammar i 80% från utanför Sverige och EU. Det är vanligt att produktionen sker i låglöneländer där tekniken inte utvecklats och drivs på energi från fossila källor och där tillsyn och lagstiftning ofta är bristfällig.

 

Hur kan man konsumera kläder mer hållbart?

Vid införskaffandet av kläder och textilier är det mest hållbara alternativet att välja sådant som redan är tillverkat, det vill säga att återanvända. Genom att återanvända och shoppa begagnade kläder och textilier så bidrar man till att färre nya kläder behöver produceras. Eftersom produktionsfasen bidrar till den största klimatpåverkan så bidrar återanvändning av kläder och textilier till stora miljövinster.

De kläder man redan äger ska man använda under så lång tid som möjligt för att öka den aktiva livslängden. För att kläderna ska hålla under lång tid och bibehålla fint skick är det viktigt att vårda kläderna på rätt sätt. Här kommer några tips för klädvårdstips:

 

- Vädra kläderna efter användning och tvätta kläderna mer sällan. Ju mindre man tvättar sina kläder desto mindre slits dom.

- Läs på om hur dina plagg ska tvättas – tvättas de på rätt sätt så undviker man till exempel att kläderna krymper eller slits på i onödan.

- Undvik att torktumla dina kläder och låt dom självtorka. o Noppa av plaggen med en klädnoppare.

- För att få bort rök- eller svettdoft kan man använda lite ättika i tvättmaskinen (använd i facket för sköljmedel).

- Lämna in kläder och textilier till skräddare eller textilverkstäder för att få hål och revor reparerade. Laga hål och revor direkt när de uppstår, annars riskerar de bli större och svårare att reparera.

- Plagg som är för stora eller för små kan också lämnas in till skräddare eller textilverkstäder för att modifieras.

 

Kläder som inte längre kommer till användning för en själv ska man låta användas vidare av andra. Detta kan man göra genom att till exempel sälja kläderna på tradera eller i facebookgrupper, skänka till loppisar, second hands eller välgörenhetsorganisationer. Det blir också allt vanligare med klädbytargrupper där man lämnar in de kläder man inte längre använder och byter till sig kläder som någon annan lämnat in.