julgran med röda julgranskulor

Julen är som vi alla vet en högtid som bidrar till att konsumtionen ökar drastiskt och leder till stora negativa konsekvenser för miljö och klimat. Allt från maten till julklappar i stil med nytillverkad elektronik och kläder bidrar till den negativa utvecklingen. Nedan hittar du tips på hur du ser till så att just ditt julfirande blir mer hållbart.

 

Tips på hållbara julklappar och hur du kan fira en mer klimatvänlig jul

 

1. Köp en julklapp som håller länge

pojke som håller upp en krukväxt

Det är lätt att panikköpa prylar till någon i stressiga jultider och det blir kanske inte alltid så genomtänkt. Undvik helst att köpa sådant som i slutändan aldrig kommer till användning eller som har en väldigt begränsad livslängd. Något som alltid är uppskattat och som man kan ha glädje av länge är växter och blommor.

 

2. Välj en stor present

pojke får julklappa av sin mamma

Istället för att ge bort flera mindre julklappar borde du bestämma dig för en enda stor. Genom att göra det skär du ner på onödig konsumtion samtidigt som du kan lägga större fokus på att hitta en perfekt present som kommer uppskattas. Det blir då automatiskt större chans att mottagaren faktiskt kommer använda sig av din julklapp.

 

3. Köp rekonditionerat och återbrukat

We Reuse

En annan framgångsrik metod för en mer hållbar konsumtion är att handla återbrukat. Genom exempelvis Returhuset kan du handla nya saker som kommer från bland annat e-handelsreturer. Saker som kanske annars hade slängts. Därmed undviker du den nytillverkningen som bidrar till ökade utsläpp. Hos Returhuset kan du hitta mobiltelefoner, laptops och mycket annat som du handlar mer hållbart och samtidigt sparar pengar.

 

4. Tillverka eller baka något

pepparkakor på en bricka

Har du en begränsad budget eller vill ge något mer personligt? Då är det både enkelt och mer ekonomiskt att lägga lite kärlek på att baka något gott, förslagsvis pepparkakor eller något annat julbakverk. Är du händig och kreativ kan du också tillverka något som kan komma till användning. Varför inte sy något eller snickra ihop en dekorativ fågelholk?

 

5. Pynta med egengjorda julpynt

två barn ritar teckningar vid skrivbordet

Slå två flugor i en smäll! Aktivera hela familjen genom att julpyssla ihop julpynt och dekorera hemmet med de kreativa skapelserna. Tänd några ljus, värm några lussebullar och samla familjen för en mysig stund med julpyntande. Kanske kan ni ta det ett steg längre och hitta material till era prydnader ute i naturen.

 

6. Skicka digitala julkort

familj sitter vid en macbook

Designa dina egna julkort och skicka det digitalt istället. På det sättet sparar du in ytterligare resurser på tillverkningen av det traditionella julkortet som ändå slängs i slutändan. Det finns gratisprogram på nätet som låter dig vara kreativ och designa ditt eget kort. Ett populärt gratisprogram som är värt att känna till är exempelvis Canva.

 

7. Planera matinköpet

kvinna som handlar i en matbutik

Genom att inte köpa mer mat än vad ni behöver kan ni spara både pengar och mängden matavfall. Skulle ni ändå få mat över kan ni antingen frysa in det eller göra en ny maträtt av ingredienserna. Ni sparar därmed på både miljö och plånbok. En annan sak som är värt att fundera på när ni handlar julmat är matvarornas förpackningar som ofta är gjorda av plast. Många varor som exempelvis godis går att köpa i lösvikt, vilket sparar in på den onödiga förpackningen.

 

 

Tips på återbrukade julklappar från Returhuset

Returhuset erbjuder elektronik, vitvaror, kläder och mycket mer i nyskick samtidigt som du kan sparar pengar. Här hittar du nämligen produkter från returer, försäkringsärenden och överskottslager.

 

1. Mobiltelefoner

På grund av de mycket konkurrenskraftiga priserna för mobiler har detta blivit Returhusets populäraste produkt. De rekonditionerade mobilerna som du hittar i nyskick finns från välkända varumärken som Samsung, iPhone och Huawei. Håll även utkik efter prisvärda OnePlus och Xiaomi.

 

2. Laptops

Precis som mobiler bidrar tillverkningen av laptops till en stor negativ klimatpåverkan. Genom att köpa en begagnad laptop i julklapp hos Returhuset undviker du att 1200kg avfall skapas vid tillverkningen av en ny. Alla datorer är rekonditionerade och skickgraderade av Returhusets duktiga tekniker. Du kan fynda laptops från välkända varumärken som Apple och HP.

 

3. Bluetooth högtalare

En högtalare är alltid lika uppskattad, vare sig det är till barnen eller gammelfarmor. Returhuset har ett stort utbud av bluetooth högtalare från Audio Pro och JBL. Detta är precis som all annan elektronik något som bidrar till negativa konsekvenser för miljön vid nytillverkning.

 

4. Kläder & Skor

Är detta kanske de mest köpta julklapparna? Överanvändning av vatten och utsläpp av stora mängder CO2e är några av nackdelarna med nytillverkade kläder. Genom att köpa kläder och skor (som fortfarande är nya) hos Returhuset besparar du denna negativa klimatpåverkan. Överraska med billiga kläder och skor från varumärken som Gant, Calvin Klein och Puma.

 

5. Klockor

Alla blir stiligare med en snygg klocka. Fynda kvalitativa klockor till förmånliga priser hos Returhuset. En klocka i form av ett armbandsur gör så mycket mer än att bara visa tiden.