Tips på hur du kan spara energi hemma

Går du runt med funderingar kring hur du kan minska din energiförbrukning? Vill du ha tips kring hur just du kan spara energi? Nedan följer en lista med 11 enkla råd på hur du med små medel kan göra mer medvetna val i din vardag för att minska din energiförbrukning.

 

11 tips på hur du kan minska din energiförbrukning

1. Täta till runt dörrar och fönster med nya tätningslister

Absolut mest energi går åt till uppvärmning av din bostad. Håll därför kvar värmen inomhus. På natten kan du också dra för med hjälp av tjocka gardiner. Bor du i ett gammalt hus kan du även tilläggsisolera för att minska ditt behov av uppvärmning och sänka dina energikostnader.

2. Se över din belysning hemma 

Byt ut gamla lampor mot mer energieffektiva såsom LED eller lågenergilampor. En modern LED-lampa har en uppemot 15 gånger så lång livstid i jämförelse med en vanlig glödlampa och dessutom en cirka 80% lägre energiförbrukning. Ett billigt sätt att spara pengar på!

3. Dra ner på slöseriet 

Spara på elen genom att släcka ner ljuset i rum som du inte befinner dig i. Stäng av enheter som inte aktivt används eller står i stand by-läge. Låt inte heller möbler blockera elementen och koppla även ur sladdar, såsom batteriladdare till mobil, från strömuttag för att hindra dem från att dra el i onödan.

4. Köp i bästa miljö- och energiklass

Utgå från miljö- och energimärkningen när det är dags att byta ut gamla vitvaror och hemelektronik. 

5. Sänk temperaturen inomhus eller i rum du inte vistas i 

Klä istället på dig lite mer om du fryser. Genom att minska temperaturen med bara en grad kan du sänka din energianvändning med uppåt hela 5%.

6. Håll en jämn temperatur i kyl och frys

För bra matförvaring är +4 grader Celcius rekommenderat för kyl och -18 för frys. För varje grad du sänker med använder din frys 5% mer energi.

7. Undvik att tina av fryst mat direkt i mikron

Använd kylen till att förtina så ofta som möjligt, och mikra helst endast mat vid portioner för 1-3 personer. Använd även vattenkokare om du ska koka vatten istället för en kastrull på spisen.

8. Maskindiska istället för att diska av för hand

Att diska med hjälp av diskmaskin är faktiskt mer energismart, men se till att köra fulla maskiner och i energieffektivt läge. Undvik även att skölja av din disk i varmvatten innan du sätter in den i diskmaskin.

9. Sätt in snålspolande kranmunstycken i kök och badrum

Du sparar också varmvatten genom att byta till ett snålspolande duschmunstycke, samt genom att både duscha kortare och mindre ofta. Där kan du exempelvis påminna dig själv genom att ställa in en timer. Gör det även till en rutin att stänga av vattnet när du tvålar/schamponerar in dig, eftersom din vattenanvändning påverkas negativt om du låter vattnet rinna.

10. Undvik att torka din tvätt i torktumlare 

Hängtorka tvätten efter att du kört den i tvättmaskin, antingen utomhus eller inomhus, istället för att torktumla. 

11. Byt till ett mer klimatsmart uppvärmningssystem

Om du värmer ditt hus med elpanna kan det finnas alternativa uppvärmningssätt såsom fjärrvärme eller värmepump. Kräv in offerter för att jämföra pris och villkor mellan olika installatörer.