Världsmiljödagen – Only One Earth

Fira Världsmiljödagen

5 juni firar vi Världsmiljödagen. Dagen syftar till att lyfta kunskapen kring aktuella miljöproblem och driva på för en större handlingskraft i dessa frågor. Årets tema – Only One Earth – fokuserar på hur viktigt det är att leva i harmoni med naturen och ställa om till en hållbarare livsstil både individuellt och med politikens hjälp. Dagen firas över hela världen och har alltid infallit den 5 juni sedan den instiftades, vilket skedde i samband med FN:s miljökonferens i Stockholm 1972. En eller två städer brukar ansvara för värdskapet. 50 år efter uppstarten står Sverige nu ännu en gång värd för arrangemanget. Det innebär att företag, myndigheter och organisationer får möjlighet att visa hur de arbetar för att förbättra vår miljö. Många aktörer såsom kommuner, museer, företag och fler organisationer genomför därtill olika aktiviteter.

 

Klimatfrämjande aktiviteter

Det finns aktiviteter för alla och du kan hitta både digitala och fysiska event. Ta med en vän eller familjen på en runda plogging*, en workshop om slow fashion*, en secondhand runda eller klädbytardag. Lämna staden en stund och gå ut i naturen med vägledning av en guide. Eller varför inte lära dig mer om lustiga svampar med naturum i Kungsbacka? Som företagare kan du digitalt lära dig mer om hur du framtidssäkrar din verksamhet. Som lärare eller med din skolklass kan du testa på miljödataprogrammering vid Vattenhallen Science Center på Lunds universitet. Bredden på aktiviteter är stor och det går hitta event för olika dagar nu i veckan men också under flera månader fram i tiden. Här kan du läsa mer om Världsmiljödagen och vilka aktiviteter du kan delta i på din ort eller digitalt.

 

Returhuset - Ett hållbart alternativ

Vi på Returhuset vill bidra till omställningen och därför bygger hela vår verksamhet på en cirkulär affärsmodell där vi hjälper till att ta vara på befintliga resurser och redan tillverkade prylar. Med detta minskar både avfall och utsläpp av växthusgaser från både svenska konsumenter och från konsumenter i övriga nordiska länder. Vill du också bidra till en bättre konsumtionsnorm i samhället och förbättra din livsstil i en hållbarare riktning? Besök returhuset.se, Tradera eller vår fysiska butik i Staffanstorp för att se om du kan hitta den vara du är i behov av, i en återbrukad form. I flesta fall med garanti, funktionstestad och till ett bra pris. Vare sig det handlar om oanvända returer eller andrahandsvaror som återställts till nyskick, perfekt skick eller mycket bra skick.

 

*Plogging är en motionsform där man kombinerar joggning med skräpplockning. Termen är ett teleskopord av plocka och joggning. I träningssyfte innehåller ploggning varierande kroppsrörelser, då det innehåller böjande, sätta sig på huk och sträckande, samt huvudaktiviteten springa (källa: Wikipedia)

*Slow Fashion är motsatsen till snabb produktion och snabb förbrukning av mode (Fast Fashion). Begreppet myntades 2007 av Kate Fletcher och förespråkar unika och tidlösa plagg som inte massproduceras av de stora klädkedjorna. (källa: Wikipedia)