Det ska du tänka på innan du köper mobil till ditt barn

 

Liten tjej sitter och tittar i mobilen

 

Frågar du vem som helst idag om de har en mobiltelefon så svarar de ja. Frågan är hur långt ner i åldrarna som det är vanligt att äga en mobil. När brukar barn få första mobilen idag? Det är självklart en generationsfråga då det är så pass nytt att vi själva kanske inte hade en när vi var små. Idag får barn ofta sin första mobil runt sjuårsåldern när de börjar skolan på riktigt. Mobilen är en fantastisk uppfinning som ditt barn förr eller senare kommer vara i behov av för att kommunicera med både dig och kompisarna. Mobilanvändandet medför även en del risker och många saker man behöver tänka på som förälder. Några av de sakerna tipsar vi om i detta blogginlägg.

Första mobilen - 6 bra saker att tänka på

 

björnliknande mobilskal

1. Skaffa ett skal till mobilen

Att barn inte alltid är så rädda om sina saker är du säkert väl medveten om. Därför är det ett måste att skydda mobilen med ett skal eller fodral. Ett mobilfodral som skyddar både fram – och baksida är nog att föredra.

 

 

svart spargris

2. Köp inte en helt ny mobil

Den första mobilen kommer glädja ditt barn oavsett om det inte är det allra nyaste och mest avancerade teknologiska undret. I slutändan är det viktigaste ändå att ni kan kunna ringa varandra. Med det sagt så behöver en smartphone inte vara så vansinnigt dyrt idag som det kunde vara förr. Du kan till exempel köpa begagnade mobiler i nyskick som har blivit rekonditionerade. Hos Returhuset får du dessutom 12 månaders garanti.

 

mamma sitter med sitt barn i soffan och kollar på en surfplatta

3. Använd kontrollsystem för föräldrar

Det sista du vill är att få hem en oväntat hög telefonräkning eller se att ditt barn har handlat upp en massa spel. Det är därför bra att se över om det finns möjlighet att använda olika föräldrakontroller på din nya enhet. Iphone ger bland annat möjligheten för föräldrar att förhindra köp i iTunes och App Store, begränsa deras Game Center, förhindra barnförbjudet innehåll och begränsa webbinnehåll. Med hjälp av dessa funktioner kan du känna dig mer trygg när det gäller både din ekonomi och barnets säkerhet.

 

betalar räkningar

4. Ha en dialog om vilka olika kostnadsfällor som finns

Även om de olika föräldrakontrollerna hjälper till med mycket så finns det fortfarande många kostnadsfällor i en mobil. Det är därför viktigt att ha en dialog med ditt barn om hur man hanterar dessa fällor. Se till att till exempel ansluta mobilen till ditt Wi-fi hemma. En av de stora kostnadsfällorna är bland annat mobildata som du måste ha noga koll på.

 

barn spelar på en mobil

5. Diskutera säkerhet på mobilen

En annan sak som är viktig att diskutera med sitt barn är säkerheten på internet och vad man bör tänka på. Det gäller både barnets egen säkerhet men ni bör också ha en diskussion om nätmobbning och hur man ska bete sig på nätet. Särskilt när ditt barn börjar komma upp i åldern då man skriver med kompisar på nätet. Det viktigaste är att du som förälder är närvarande och pratar med ditt barn.

 

sätter upp post it lappar på tavla

6. Sätt upp regler redan innan köpet

Mobilen är beroendeframkallande även för barn och det är därför viktigt att sätta upp tydliga regler både för när och hur mobilen ska användas. Diskutera detta redan innan ni skaffar mobilen. Tänk på att det inte alltid behöver vara negativt för barn att spendera tid framför skärmen men om de inte klarar av vardagen bör man prata om det.

 

Hos Returhuset kan du hitta en billig mobil

Genom att köpa en begagnad och rekonditionerad mobil hos Returhuset spara du på både miljön och din egen plånbok. Hitta billiga mobiler från många av de kända varumärkena som Samsung, iPhone och Huawei.